Izobraževanje o trepalnicah: okužbe oči

Ko je oko ali regija okoli očesa izpostavljena določenim bakterijam ali organizmom, se lahko pojavijo okužbe oči. Zato je izobraževanje o trepalnicah zelo pomembno; vsak profesionalni izvajalec/ka trepalnic mora svoje stranke izobraziti o pomembnosti higijene, da trepalnice in oči ostanejo lepe in brez okužb.

Če ima stranka kakršnekoli simptome okužbe, priporočamo da posega ne izvaja dokler stranka ne poišče zdravstvene pomoči in okužbe ne pozdravi. Če simptomi niso nalezljivi (npr. alergijski konjunktivitis) lahko izvede poseg, če ima stranka zdravniško dovoljenje.

Spodaj so našteti najpogostejši tipi okužb oči in njihovi simptomi. Priporočamo, da se o njih podučite saj boste tako prepoznali okužbo:

Alergijski konjunktivitis:Ko so trepalnice izpostavljene alergenom (dlaka domačih živali, cvetni prah, hišni prah, plesni…) lahko oči postanejo rdeče, srbeče in se solzijo. To je najpogostejša okužba pri strankah. Čeprav simptomi niso nalezljivi, nanašanje umetnih trepalnic na razdražene oči lahko situacijo samo poslabša.

Blefaritis:Ko so trepalnični folikli rdeči in zatečeni. Do tega pride zaradi slabe higijene, alergij, pršic, prhljaja in določenih zdravil. Priporočamo, da se na takih očeh posega ne izvaja, saj ta lahko močno poslabša situacijo.

Konjunktivitis:Okužba, ki povzroči zatekanje veznice očesa, oči postanejo rožnate ali celo rdeče. Stanju rečemo tudi »rožnato oko« in je lahko nalezljivo. Strankam s takšno okužbo ne izvajamo posega, dokler ne poišče zdravniške pomoči in okužbo pozdravi.

Demodex:Paraziti, ki jih najdemo v porah in lasnih foliklih in povzročajo vnetje in zatekanje. To so očesne pršice, ki živijo v porah in jih težko opazimo in prepoznamo. Če vidite da so oči vnete in zatečene, posega ne izvajajte.

Stye:Bakterijska okužba žlez lojnic, ki povzroči nastanek rdeče boleče izbokline ali zatečen del očesa. Takšna okužba se ponavadi pojavi, ko je lasni folikel zamašen ali razdražen. Čeprav to ni nalezljivo, je okužbo potrebno zdraviti s toplimi obkladki. Priporočamo, da ob takšnem stanju ne izvajate posega.

Torej nauk te zgodbe? Čiste trepalnice so vesele trepalnice. 90% bolezni ali težav, ki se pojavijo v regiji trepalnic, so posledica slabe higijene. Ker strankam ne moremo slediti domov in jih neprestano opozarjati o higijeni, je najboljše, da jim zagotovimo primerne produkte. Naša naloga je, da zagotovimo sterilnost delovnega prostora, orodja in rok in s tem preprečimo širjenje okužb.

2019-01-24T10:59:21+02:0002. novembra 2018|TREPALNICE|