Vprašanja o microbladingu in permanentnemu make up-u

Ker je microblading precej nov lepotni poseg, imajo stranke o njem veliko vprašanj. Za microblading se uporabljajo različni izrazi kot je mikropigmentacija, japonska metoda vrisovanja obrvi, vendar te besede niso tako zamenljive kot bi si mislili. Zato bomo v tej objavi razložili nekaj zmot glede mikrobladinga in permanentnega make up-a in odgovorili na nekatera vprašanja, ki jih želimo deliti s strankami ali komerkoli, ki ga microblading/permanentni make up zanima.

Tukaj so najpogostejša vprašanja o microbladingu/permanetnemu make-up/u in odgovori nanje:

Kaj točno je microblading in kako se razlikuje od permanentnega make-upa?
Permanentni make up: je oblika kozmetičnega tetoviranja, ki mu rečemo tudi mikropigmentacija. Poznamo ga od 20. stoletja ali še dlje, saj obstajajo dokazi, da je Kleopatra, kraljica antičnega Egipta za svoj izgled uporabljala tetoviranje! To je kozmetična tehnika, s katero pigment vstavimo v kožo, kar nato spominja na običajen makeup. Ponavadi pigment nanašamo z mehansko napravo (z mašino). S tem trajno poudarimo obrvi, ustnice ali oči.
Mikroblading je tehnika kozmetičnega tetoviranja, ki se jo izvaja samo na obrveh. Izvaja se jo ročno, pigment pa vstavimo v drugo plast kože (dermis). Kar jo naredi posebno, je ročno orodje, ki ga uporabljamo. Posebno oblikovane igle oz “nožka” omogočajo oblikovalcu, da ustvari naraven videz, saj lahko nariše posamezne dlake z zelo tankimi linijami v koži.

Ali si stranka mora obriti obrvi pred posegom mikrobladinga ali permanentnega make-upa?
Ne! Mikroblading in permnanentni make up je tehnika, ki povdari tvoje lastne obrvi in jih naredi bolj polne vendar vseeno povsem naravne. Mikroblading in permanentni make up je odlična rešitev za ljudi, ki so si obrvi preveč populili ali imajo naravno precej tanke oziroma nežne obrvi in jih želijo povdariti. Britje obrvi se ne priporoča ali zahteva pred posegom.

Ali mikroblading/permanentni make-up povzroča brazgotinjenje?
Ne, sam mikroblading/permanentni make up ne povzroča brazgotin. Kar lahko povzroči brazgotinjenje, je praskanje kože, ki se celi po posegu. Zelo pomembno je, da si ne odstranjujete hrast ali praskate kože, ki se med celjenjem lušči. To bi lahko povzročilo izgubo pigmenta in brazgotinjenje.

Kaj lahko pričakujem po posegu mikrobladinga/permanentnega make-upa?
Proces celjenja je malo drugačen pri vsaki stranki. Odvisen je od: tehnike, ki jo izvaja oblikovalec, pigmentov, ki se jih uporablja, navodil za nego, izvajanja senčenja in od odziva telesa in kože na poseg.

Običajne stvari, ki jih lahko pričakujete so:

  • Občutljivost
  • Rdečico
  • Oteklino
  • Zadebelitev in potemnitev obrvi
  • Zmerno do močno nastajanje hrast 3-4 dni po posegu
  • Hraste se bodo začele luščiti 5-10 dni po posegu
  • Ko se hraste oluščijo, bo pigment izgledal zbledel, siv in zabrisan
  • Ko se koža dokončno zaceli (4 tedne po posegu) bo pigment imel pravo barvo

Kako najdem dobrega oblikovalca, ki izvaja mikroblading/permanentni make up?
Kot pri drugih kozmetičnih posegih ja pametno, da poiščete certificiranega oblikovalca, z dobrim slovesom, o čimer se lahko prepričate z mnenji in ocenami strank.

Kako dolgo drži pigment na koži po postopku microbladinga/permanentnega make-upa?
Odvisno od stranke, njenega zdravja, tipa kože in življenjskega sloga. Ponavadi pigment ostane viden 6-36 mesecev. Mikroblading in permanentni make-up ne traja večno in zahteva popravke, ko pigment zbledi.
Gre za delno-trajno tehniko, ki sčasoma zbledi zaradi lupljenja, izpostavljenosti soncu in izdelkov za nego obraza.

Kako dolgo traja celjenje po postopku microbladinga/permanentnega make-upa?
Celjenje po mikrobladingu in permanentnemu make-upi traja 21 dni, negovati pa jo je treba prvih 10-14 dni preden se koža lahko zmoči brez da bi to vplivalo na celjenje. Na celjenje vpliva tudi telesna aktivnost in potenje, prhanje in plavanje. Koža bo popolnoma zaceljena po 30ih dneh.

Ali proces mikrobladinga/permanentnega make-upa boli?
Bolečina je rahlo neprijetna Poseg stranke opisujejo kot občutek neprekinjenega praskanja.
Bolečina oziroma neprijetnost bo močnejša na koncih obrvi saj je tam koža tanjša. Ima pa vsaka stranka drugačen prag bolečine in zato doživi poseg drugače.

Kdo naj se odloči za poseg?
Glavni faktorji, ki vplivajo na odločitev je zdravje in stanje kože stranke. Če imajo kakšne bolezni ali jemljejo zdravila, naj se za poseg ne odločijo ali se o tem posvetujejo s svojim zdravnikom.

2019-01-24T10:59:21+02:0023. oktobra 2018|MICROBLADING, PERMANENTNI MAKE-UP|